Gratis proefpakketSnelle leveringISO 9001 GecertificeerdA-merk materialen70 jaar ervaring

5 aandachtspunten voor het kiezen van de juiste sticker

Mat of glanzend? Gelamineerd of juist niet?
Ontdek 5 belangrijke aandachtspunten bij het kiezen van de juiste sticker.

1. Matte stickers of glanzende stickers

Soms een kwestie van smaak. Maar er zijn ook praktische overwegingen om voor matte of juist glanzende stickers te kiezen.

Bevat een sticker een barcode, qr-code of datamatrix? Dan hebben matte stickers het voordeel dat ze niet reflecteren. De codes zijn daarmee makkelijker te scannen dan op glanzende stickers.

Moet een stickers beschrijfbaar zijn met een pen of stift? Dan hebben matte stickers de voorkeur. Deze zijn veel makkelijker te beschrijven.

Glanzende stickers zijn juist weer beter in een omgeving die snel vies wordt en vaak schoongemaakt moet worden. Glanzende stickers nemen minder vuil aan en zijn makkelijker schoon te maken.

2. Gelamineerde stickers of ongelamineerde stickers

Laminaat is een dunne doorschijnende beschermlaag die over de bedrukte stickers wordt aangebracht. Het laminaat is beschikbaar in een matte en glanzende uitvoering. Ook zonder laminaat zijn de vinylstickers water- en UV-bestendig en geschikt voor jarenlang buitengebruik. Maar met een beschermende laminaatlaag zijn de stickers extra sterk. Laminaat geeft extra UV-bescherming en bescherming tegen krassen.

Relevant artikel: Veeleisende omstandigheden? Laat uw stickers lamineren

3. Permanent hechtende stickers of verwijderbare stickers

Soms zijn stickers maar tijdelijk nodig. Stickers met een verwijderbare lijmlaag kunnen weer losgehaald worden, zonder dat er lijmresten achterblijven. Hou er wel rekening mee dat iedere sticker op den duur permanent hechtend wordt. Als een niet-permanent hechtende sticker langdurig ergens opgeplakt zit, wordt de lijmlaag steeds meer permanent hechtend. Hoe lang dit duurt is afhankelijk van de ondergrond en de temperatuur.

4. Stickermateriaal voor moeilijke ondergronden

De ondergrond bepaalt de keuze voor het stickermateriaal. Alle stickers plakken goed op gladde, rechte of licht gebogen ondergronden. Er zijn echter ook moeilijk te beplakken ondergronden, zoals ruw materiaal en poedercoating. Ook kunststoffen zoals PE en PP met een lage oppervlaktespanning zijn niet zomaar te bestickeren. Hiervoor zijn de high-tack stickermaterialen uit ons assortiment een juiste keuze.

5. Witte stickers of special-effect stickers

Om te beginnen hebben wij de "gewone" witte stickers. Deze zijn in full-colour te beprinten. Wilt u stickers als verzegeling of die niet verwijderd mogen worden? Dan zijn de ultra-destructible stickers de beste keus. Deze stickers verbrokkelen als geprobeerd wordt ze te verwijderen. Of een transparante sticker. Ook deze kunnen bedrukt worden. Om de kleuren goed uit te laten komen kan onder de bedrukking een witte niet-doorschijnende inkt worden aangebracht. Tenslotte is het ook mogelijk stickers met speciale effecten te bestellen. Geborsteld RVS, zilvergrijs metallic, geborsteld goudkleurig of juist een mooi spiegeleffect? Het is allemaal mogelijk. Zeker in combinatie met full-colour druk en witte inkt zijn fraaie effecten mogelijk.